Lus og fnat

Lus

Fagligt selskab for sundhedsplejersker og Apotekerforeningen har lavet fire kortfilm om lus og vejledning i kæmning m.m.

Se filmene her

Fnat

Fnat er en smitsom hudsygdom som skyldes fnatmiden (Scabiesmider), der graver gange i huden og lægger æg. Fnatmiden overføres fra person til person ved nær kropskontakt.

Fra man er smittet, gør der 2-6 uger før symptomerne vise sig.

Der opstår et meget generende udslet og kløe og hos de fleste ses kløende røde prikker og af og til små blærer – særligt på fingre og hænder. Kan også forekomme ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Fnatmiden er ca. 0,25 mm stor og kan kun ses med lup.

Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur. F.eks. i sengetøj, tøj og håndklæder.

Behandling

Lægen stiller diagnosen. Herefter behandles huden medicinsk med en creme. Hele hudoverfladen skal smøres ind undtaget ansigt og hårbund.

Sengetøj, håndklæder og tøj skal vaskes ved 60 grader. Tøj, som ikke tåler dette, kan hænges væk i en uge, eller lægges i fryseren natten over. Større beklædningsgenstande og overtøj, dyner, tæpper, puder og madrasser luftes godt og køligt og sættes bort.

Foruden den syge skal alle familiemedlemmer og nære kontakter behandles, selv om de ikke har kløe, udslæt eller andre tegn på smitte. Selv om behandlingen er vellykket, kan kløen vedvare i op til 4-6 uger efter behandlingen.

Børnehave/skole

Smittefaren ophører hurtigt ved behandling. Børn kan derfor gå i skole/børnehave dagen efter at behandlingen er gennemført.

Effekt/manglende effekt

Effekten af behandlingen er god, de allerfleste bliver raske, hvis opskriften følges. Enkelte kan reagere på lokalbehandlingen med hudirritation. Kløen og udslættet som følge af scabiesmiden kan vare i 3-6 uger efter behandlingen, men aftager efterhånden.

Det er vigtigt at huske på, at scabies ikke forsvinder af sig selv, men hvis lægens råd følges og behandlingen gennemføres omhyggeligt er det sjældent, at behandlingen ikke er vellykket.

Hvis behandlingen ikke lykkes kan det skyldes ufuldstændig påsmøring eller for kort virketid, men ny smitte kan også forekomme. Behandlingen vil da som regel være en ny kur med det samme præparat.

Billede af hånd og håndled med fnat