Mad 1-5 år

Barnets mad er vigtig for vækst, udvikling og velbefindende.

Et lille barn i familien kan være en god anledning til at interessere sig for, om familiens mad er sund nok og følger anbefalingerne.

Fra barnet er ca. 9 måneder, kan det næsten spise det samme som den øvrige familie. Sørg blot for, at maden er blød og udskåret i passende stykker for de mindste børn. For lidt større børn er det vigtigt at sikre, at de får grovere mad at tygge på. For børn, som skal vokse, er det særlig vigtigt, at maden er sund og varieret.

Kosten bliver varieret ved at veksle mellem forskellige madvarer inden for hver af følgende grupper:

  • Brød, gryn og kartofler, ris og pasta (gerne grove varianter)
  • Frugt og grønsager
  • Kød, fisk, mælk, ost og æg
  • Lidt fedtstof.

Ved hvert måltid er det godt at spise brød, gryn, kartofler, ris eller pasta samt frugt eller grønsager. Især hovedmåltiderne må desuden gerne indeholde enten kød, fisk, mælkeprodukter, ost eller æg, men kun i mindre mængder. Lidt smør, margarine eller olie hører også med til sund mad, men det bør være i små mængder og en del af det må gerne stamme fra planter, som f.eks. blød plantemargarine eller olie.

Du kan læse om de officielle kostråd på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

På Sundhedsstyrelsens hjemmesiden kan du hente bogen "Mad til små - fra mælk til familiens mad".