Pleje af barnet

Kontakt og samvær

Når du pusler dit barn, har du en enestående mulighed for at få øjen- og kropskontakt med barnet. Du kan tale og synge til dit barn, og ofte vil barnet kigge på dig og forsøge at pludre tilbage. Munden bevæger sig, og barnet bruger sine arme og ben. Barnets sanser stimuleres, og nysgerrigheden vækkes.

Du kan også kærtegne dit barn og gennem små lege stimulere barnets motoriske udvikling, for eksempel ved lade barnet ligge på maven eller, når barnet er lidt større, lege borte - kig.

Når dit barn oplever at blive set og hørt og mærker din kærlighed, udvikler det sit følelsesliv og bliver et menneske med selvværd.

Et nyfødt barn kan godt græde og blive utrygt, når det klædes af. Det ændrer sig når barnet bliver ældre. Du kan berolige barnet ved ikke at klæde det helt af, og eventuelt lægge et håndklæde/en stofble tæt til barnet. 

Vask og bad

Da dit barns hud let tørrer ud, anbefales det, at barnet ikke bades hver dag. Bleområdet vaskes dagligt med en klud eller en tot vat og evt. uparfumeret sæbe, dyppet i lunken vand. Desuden vaskes barnet, så snart der er afføring. Det er desuden en god ide at vaske dit barns hænder og ansigt hver dag.

Du kan også tage dit barn med i brusebad. Hvis I er to kan den ene holde barnet ind til brystet, og den anden kan bruse med lunken vand med en håndbruser. 

Vær opmærksom på at huden tørres godt efter vask- især i folderne.

Relevante links

Her kan du læse en pjece fra miljøministeriet om kemikalier i kosmetik, babyprodukter og legetøj.